Så får Pamica entreprenörer att växa – tillsammans med Collector som lyhörd finansiell partner

28-10-2021

Dela på sociala medier

Halmstadsbaserade Pamica är ett private equity-bolag grundat av entreprenörer, för entreprenörer. Med kunniga och erfarna entreprenörer som engagerade ägare hjälper Pamica företag att ta nästa steg. För det behövs en lyhörd och engagerad finansiell partner med intresse och förståelse för verksamheten – vilket Pamica fann i Collector.

År 2014 såg grundarna till Pamica en förändring på riskkapitalmarknaden. Intresset för private equity ökade och traditionella aktörer med fonder i mångmiljardklassen började leta efter allt större potentiella investeringar. Mindre bolag fick relativt mindre uppmärksamhet, och därmed också svårare att hitta investerare. Det fanns ett behov av en marknadsaktör som riktade sig mot mindre, entreprenörsdrivna bolag runt om i landet.

Partner för entreprenörer

Jan-Olof Svensson och hans partners kom i kontakt med Catella, ett noterat bolag som bland annat arbetar med förmögenhetsförvaltning, och vars kundbas till stor del bestod av tidigare entreprenörer med intresse för att investera i onoterade bolag – något som är svårt för enskilda personer. Tillsammans bildade de Pamica.

– Med erfarna entreprenörer som investerare så köper och utvecklar vi bolag tillsammans. Många bolag som kommer till oss är ofta i någon form av ägardiskussion. Det kan handla om en partner som ska lösas ut, ett bolag som ska köpas eller en vd som ska anställas. Entreprenören vill ofta själv vara med och utveckla bolaget, men behöver stöd. Och där kommer vi in, berättar Jan-Olof Svensson, grundare och partner på Pamica.

Nätverk bidrar med expertkompetens

Pamicas koncept är att utveckla förvärvade bolag tillsammans med entreprenören, genom att vidareutveckla och förvalta dennes idé, kunskap och vision för bolaget. Därför togs beslutet tidigt att enbart tillåta redan erfarna entreprenörer att medinvestera. Därefter tillvaratar Pamica den kompentens som finns i det starka ägarnätverket som nu består av 180 personer. Det kan vara allt från branschspecifik kunskap till försäljningsexpertis.

– Vi ser inte bara till tillväxt, utan vi vill utveckla fina bolag. Vi bygger en styrelse med investerare från vårt aktiva ägarnätverk tillsammans med entreprenören. Självklart vill alla ha tillbaka så mycket som möjligt på sin investering, men vår gemensamma målsättning är att alltid bygga värdeskapande strukturer och bolag som säljs vidare till någon som förvaltar dem väl, fortsätter Jan-Olof Svensson.

För att kunna agera snabbt vid förvärv och därefter utveckla bolagen behöver Pamica en engagerad finansiell partner med god insyn i verksamheten.

– Kapital är dyrt. Det är viktigt att hitta en bra balans mellan eget och lånat kapital och för oss är lånat kapital väldigt viktigt. Collector verkar under samma regelverk som storbanker, och har samma kreditprocesser. Samtidigt är de lyhörda och agerar snabbt. De lägger mycket tid på att sätta sig in i vår verksamhet, vilket gör det enkelt att ha en löpande dialog och hitta lösningar som passar båda parter. Genom Collector får vi inte bara tillgång till likviditet utan också kunskap, säger Jan-Olof Svensson.

Collector – en påläst partner som återkopplar snabbt

Relationen mellan Collector och Pamica inleddes 2018 i samband med investeringen i Sappa, ett av Sveriges största telekombolag. Collector blev huvudfinansiär och har därefter varit en aktiv finansiell rådgivare vid ett antal tilläggsförvärv som Sappa har gjort.

– Vi är nischaktör på en marknad som förändras och konsolideras. Vår strategi är förvärvsdriven, och Collector är alltid pålästa, ställer rätt frågor och följer upp. Samtidigt så svarar de snabbt, och kommer snart tillbaka med ett beslut. Alternativt återkommer de med feedback på vad som behövs för att komma till ett beslut. Den dialogen, och kvickheten är det som vi värdesätter, förklarar Hasse Svensson, VD på Sappa.

Nära till alla delar av bolaget

Sappa belyser värdet av en engagerad ägare i kombination med en engagerad bankkontakt. Pamicas framgångsrecept är inte bara att få in bra personer i styrelsen, utan också att se fördelarna med att ha en stabil och långsiktig finansiell partner som bidrar till att maximera nyttan i varje bolag.

– För oss är människor lika viktigt för hur vi bygger våra bolag som i våra bankrelationer. Collectors största fördel och förmåga är att de kommer nära hela bolaget, inte bara styrelsen. De förstår våra bolags verksamheter och vårt sätt att arbeta. De sätter sig in i hur personer fungerar, avslutar Jan-Olof Svensson.

This site is registered on wpml.org as a development site.