Pamica förvärvar textilföretaget Artex

27-09-2022

Dela på sociala medier

Entreprenörerna Björn Samenius och Mats Rydsund sa för 15 år sen upp sig från sina tjänstemannajobb för att de vill göra något annat. De satte in en annons i Dagens Industri där de eftersökte spännande företag att förvärva där de trodde sig kunna bidra med sin kompetens inom systembyggande, komplex försäljning och affärsmannaskap. De fick en rad intressanta svar och fastnade för textilföretaget Artex, grundat i Mjölby 1928.

De tidigare ägarna hade beslutat att lägga ner verksamheten när Björn och Mats köpte inkråmet och återanställde de 20 uppsagda medarbetarna. De har verkligen lyckats få företaget att blomstra. Företaget har idag 350 medarbetare vid fyra enheter, de största i Mjölby och i Smiltene, Lettland. Artex är både lönsamt och växande. Omsättningen för 2022 beräknas uppgå till över 200 MSEK med ett rörelseresultat på uppåt 20 procent.

Artex är idag Sveriges största sömnadsindustri. De skär, syr och tapetserar i tyg, läder och många andra mjuka material. De syr sittmöbler till bilar, båtar, bussar, flygplan, tåg, kontor, biografer och hotell. De syr nytt men klär också om möbler i stora volymer. Bland Artex kunder inom kollektivtrafiken finns t ex Alstom och EuroMaint. Scania är en viktig kund inom transportindustrin. Tack vare Agenda 30 och de politiska påtryckningarna om att återanvända allt mer, ser Artex en ljus framtid i att renovera möbler istället för att köpa nytt.

“Det känns overkligt att vi befinner oss på Strandvägen idag hos våra advokater och ingår den här affären med Pamica. Björn och jag är stolta över att få in en stark ägare som kan hjälpa oss till nästa nivå i vår utveckling,” säger Mats Rydsund, VD för Artex.

“Vi har haft ögonen på Artex under en längre tid och är väldigt imponerade över vad de gjort. Innovationsgraden i bolaget är hög och de har rätt värderingar. Systerbolagen i vår portfölj kommer ha glädje och nytta av att kunna utbyta värdefulla erfarenheter med Artex,” säger Johanna Björkner Pernvik, Investeringsansvarig Pamica.

Läs mer om Artex här: https://artex.se/

This site is registered on wpml.org as a development site.