Pamica AB förvärvar majoriteten i Somna AB

20-04-2017

Dela på sociala medier

Somna AB är ett  företag som utvecklar, tillverkar och säljer kognitiva hjälpmedel. Dessa hjälpmedel baseras på vikt och tryck vars avsikt är att förbättra livskvaliteten och sömnen hos användare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller sömnsvårigheter.

‘- ”Det är med stor tillfredsställelse vi gör vårt femte företagsförvärv. Vi ser Somna och deras produkter som en mycket intressant aktör inom denna snäva men globala marknad. Bolagets patenterade produkter känns som en fantastisk plattform för fortsatt tillväxt då det pågår en allmän debatt om en av våra främsta hälsorisker – sömnproblem. Det finns en mycket stor potential för tillväxt av både volym och lönsamhet och därmed etablera bolaget som en av de större aktörerna inom sitt segment på en internationell marknad”, säger Jan-Olof Svensson på Pamica

Vanliga diagnoser hos användare av Somnas produkter är ADHD, autism, insomnia, ångest och depression. Somna är marknadsledande inom kategorin tyngdtäcken med det patenterade Kedjetäcket®. En stark produktpositionering inom vårdsektorn kombinerat med bra produktutveckling och lång erfarenhet av tillverkning har bidragit till att företaget står på en mycket lönsam bas för tillväxt. I dagsläget sker större delen av försäljning i Sverige genom förskrivare men produkterna är väl anpassade för den internationella hjälpmedelsmarknaden såväl som en begynnande konsument marknad.

Samtidigt med förvärvet går Mats Dörring in som stor delägare och VD i Somna AB. Mats har tillbringat största delen av sin karriär inom medicintekniska produkter. Efter några år inom Mölnlycke i Sverige och USA, utvecklade Mats under 16 år bolaget Cefar som säljer produkter inom muskel stimulans och smärtlindring. I december 2016 avslutade Mats ett flerårigt uppdrag för Comfort Audio, tillverkare av hörselhjälpmedel. Företaget förvärvades av Sonova AG under 2015.

-”Jag brinner för unika bolag inom medicinteknik som med egna skyddade produkter och innovationskraft har en internationell potential”, inleder Mats sin presentation för personalen på Somna AB i bolagets lokaler i Stenkullen, norr om Göteborg. ”Jag har i hela mitt liv arbetat med terapeuter och sjukgymnaster och ser Somnas stora potential. Sortimentet är vetenskapligt underbyggt och bevisat i kliniska studier. Försäljning inom EU och närliggande marknader är öppna då produkterna är väl anpassade för alla kundsegment”

I samband med Pamicas förvärv lämnar familjen Ramer bolaget som framgångsrikt drivit bolaget sedan 2009. Somna har idag 15 anställda, omsätter runt 50 Mkr med god lönsamhet. Läs mer på www.somna.se

This site is registered on wpml.org as a development site.